Skip to main content

EU congres 25 mei 2016 | Stimuleer fiscaal werkaanpassing voor mensen met chronische aandoening

  • Steeds meer mensen met chronische aandoening
  • SER lanceert advies ‘Werk: van belang voor iedereen’
  • Staatssecretaris VWS roept op tot snel handelen 
  • MN wint prijs voor chronischvriendelijk personeelsbeleid
  • Fit for Work index: verwachtingen van werknemers en werkgevers

Lees het korte congresverslag

Bekijk korte video (4 min) voor impressie van het congres

Fit for Work Index

Nav het congres zijn door SKIPR de key note sprekers geïnterviewd.
Bekijk op deze pagina de korte video’s en het artikel van SKIPR.

Langer actief door innovatie in zorg en beleid
Stimuleer investeringen in werkaanpassingen door fiscale voordelen. Creëer een vangnet voor tijdelijk mindere inzetbaarheid vergelijkbaar met een vangnet bij zwangere medewerkers. Dit zijn twee van de adviezen die naar voren komen na afloop van de conferentie “Langer actief door innovatie in zorg en beleid” in Den Haag op 25 mei 2016. VWS Staatssecretaris Martin van Rijn: “Veel mensen praten niet over hun aandoening, omdat ze zijn bang zijn gestigmatiseerd te worden of zelfs ontslagen. Door een chronische aandoening kenbaar te maken, kunnen maatregelen worden getroffen die het werk gemakkelijker en prettiger maken. We praten al jaren hierover, maar dat heeft nog niet tot een doorbraak geleid. Ik wil iedereen oproepen tot snel handelen.” Dit is in lijn met het SER-advies ‘Werk: van belang voor iedereen. Een advies over werken met een chronische ziekte’ dat vandaag kracht wordt bijgezet.

Goed werk is gezondmakend
Vijf miljoen Nederlanders hebben een chronische aandoening en dit aantal neemt toe, omdat we steeds langer moeten doorwerken. “Werk moet passen bij iemands kwaliteiten, vaardigheden en kennis, maar goed werk biedt óók voldoende regelvrijheid om het werk vol te kunnen houden”, zegt Paul Baart, voorzitter van Fit for Work. “Iedereen die door een chronische ziekte uitvalt, heeft geen zelfstandig inkomen meer. Goed werk stimuleert de gezondheid én maakt een zelfstandig leven mogelijk.”

Sociale partners en EU
Vandaag spraken werkgevers, werknemers, politici en zorgverleners over factoren die werkbehoud bij een chronische ziekte bevorderen. Deze conferentie vond plaats in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Inge Bernaerts, lid van het kabinet van de Europese commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken Mr. Marianne Thyssen was een van de sprekers. Ook bestuurders van werkgevers, werknemers en hoogleraren namen deel aan de EU conferentie.

Aan Martin van Rijn en Inge Bernaerts zijn het SER-advies ‘Werk: van belang voor iedereen’ en de Fit for Work index overhandigd met inzichten over werken met een chronische aandoening. Zo geeft 15% van de werknemers met een chronische aandoening aan niet open hierover te zijn op het werk, onder meer vanwege angst van baanverlies. Ook 21% van de werkgevers die zelf een chronische aandoening hebben deelt dit niet met collega’s of medewerkers.

Bekijk beeldverslag van congres

Lees het uitgebreide congresverslag

Aanbevelingen EU conferentie
Het platform Fit for Work heeft aanbevelingen en vervolgstappen benoemd in The Hague Declaration. Eén zo’n vervolgstap is het advies aan de overheid om werkaanpassingen fiscaal te stimuleren. Voor werkgevers liggen er daarnaast uitdagingen om werken met een chronische aandoening bespreekbaar te maken op de werkvloer en een veilige en open sfeer te creëren. SER voorzitter Mariëtte Hamer: “Mensen met een chronische aandoening moeten in de eerste plaats bereid zijn om zelf alles op alles te zetten, maar leidinggevenden, collega’s, bedrijfsartsen en arbo-professionals spelen op de werkvloer ook een cruciale, ondersteunende rol.”

Download The Hague Declaration

Download The Hague Declaration – English version

Download conference summary – English version